:: Followers ::

Wednesday, June 24, 2009

tahniah abang dan kak ira

Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah, hari ini merupakan hari ke 24 anak buahku dilahirkan. Mohd Irfan Amani bin Mohd Mursyidan. Tahniah kepada abangku yang berjaya menimang dua orang anak dalam usia baru 24 tahun. InsyaAllah, raya ini kita akan ketemu di tanah air tercinta Malaysia. Love u all so much.

kakaknya Nurina Amani, baru mula akrab dengan adiknya
walaupun pada awalnya ada sedikit cemburu
abangku, memang sedia maklum dngn sifat carringnya

seronoklah tu, dah dua kali sambut anak sendiri depan mata,
semoga menjadi suami dan bapa yang mithali.

buat abangku dan akak iparku, bersabarlah di bumi perantauan, semoga kalian dapat membesarkan anak-anak kalian mengikut landasan syariat yang ditetapkan. InsyaAllah kita akan bertemu raya ni. Buat satu-satunya abangku yang jauh nun di bumi Ireland.


ayah dan abangku

Seingatku, pada 21hb lps, hati ini tergerak untuk mengirim mesej sebagai ucapan hari bapa buat ayahku. Apa yang dibalasnya, hmm adik bagi hadiah kasut kat ayah. jadi barulah ku faham
rupanya-rupanya ada maksud tersembunyi, nak hadiah la tu. hmm, ketika aku masih kecil dulu, mind setting ku pada ayah adalah seorang yang garang dek kerana didikan yang diberikan memang tegas. Mungkin kerana Pekerjaannya sebagai seorang polis membuatkan characternya begitu. Setiap pagi kami akan dikejutkan serentak dan dimandikan oleh abangku, kemudian pulang dari sekolah, kami tidak dibenarkan keluar rumah sehingga jam 5petang dan pulang mesti sebelum jam 7malam. Pada malamnya, sesudah membaca al-Quran dengan mak, kami akan mengulangkaji atau menyiapkan homework depannya sendiri. Pada setiap hujung minggu hari jumaat, satu keluarga akan mengikutnya berjoging di sekitar kampung. Masa tu, sesiapa yang cakap tidak pernah dirotan, memang tipu la, semua kami dari anak sulong hingga anak ke kelima kecuali yang bongsu ja( tu yang jeles tu), semua penah rasa.
Tapi, apabila kami adik beradik ni dah menginjak dewasa (sikit ja la) perwatakan ayah begitu berubah, sifat penyayangnya begitu terserlah, masih ku ingat ketika seminggu aku jatuh sakit, ayah begitu concern denganku, pada minggu terawal sekembalinya aku ke kampus, setiap hari akan ku terima mesejnya untuk mengikuti perkembanganku dari segi kesihatan dan pelajaranku. Mungkin inilah sifat naluri seorang bapa, tidak akan menzahirkan secara lisan akan kasih sayangnya, ingat lagi mak cerita kalau kami dirotan, nangis memang nangislah, tetapi pada malam selepas kami tidur, baru ayah akan membelek-belek badan kami yang dirotan.
Terima kasih ayah, kerana didikanmu lah kami adik beradik mampu berdiri seperti sekarang. Mengenal erti hidup yang berdisiplin, dan pandai menjaga maruah diri, keluarga dan agama.
Selamat Hari Bapa, AYAH....
Roalli bin Bakar ( ayah)
Hjh Sobariyah binti Abd Hamid (ibu)
Muhammad Mursyidan Roalli (chef, Ireland)
Anis Munirah Roalli ( Pengajian Al-quran dan As-Sunnah, USIM)
Nurul Mu'azzah Roalli (Ekonomi dan Muamalat, USIM)
Muhammad Azlan Muarrif Roalli (form 4. Maktab Mahmud, Padang Terap)
Ahmad Muammir Roalli (form 2 Maktab Mahmud Padang Terap)
Ummi Mardhiyah Roalli (darjah 6)


No comments:

:: Lidah Penghunus ::

Sahabat


"Apabila Allah pertemukn seseorang yang menambat hatinya,

dia lupa pada Allah, dia terburu-buru cuba memenangi hati

dia biarpun banyak masa dibazirkn,

hatinya diselebungi khayalan dr Allah,

Cinta kerana nafsu sering dianggap cinta kerana Allah,

itulah manusia dan liciknya syaitan yang memperdaya,

cinta Allah tidak mengecewakan,

cintanya sentiasa membawa kebahagiaan kepada hati, perasaan dan kehidupan.

Oleh itu, marilah kita menjadi wanita yg bisa mengetuk kelalaian lelaki dari terpesona dengan fitnah wanita.

Cinta perlu dihijab dengan iman dan khasyatullah kerana Allah jadikan cinta sebagai satu ujian.

Bersamalah mujahadah menjaga hati!"