:: Followers ::

Wednesday, December 16, 2009

ntah apa lak tajuknya, baja ja lah..

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
الحمد لله رب العالمين ، والصَّلاةُ والسلامُ عَلى أشْرَفِ الأنْبِيَاءِ وَالـمُرسَـلِين ، وعَلَى آلِهِ وصَحْبِهِ وَمَنْ تَبِعَـهُمْ إلَى يَومِ الدِّين
Setinggi kesyukuran kupanjatkan kepada tuhan sekalian alam, kerana masih diberi kesempatan menghirup udara pada hari ini, menikmati keindahan alam ciptaannya, merasai kemanisan hidup sementara ini, Alhamdulillah.


Dikenang-kenang telah lama blog ini tidak ku update, nak dikatakan sibuk hanya layak dikatakan penyibuk, mungkin kekeringan idea, seperti entri yang sebelum ini, pernah kukatakan akan cuba sebaik mungkin untuk memenarikkan lagi entry blog ini sekiranya dikurniakan ilham dari tuhan pencipta alam dan isinya.

Untuk perkembangan sekarang buat sahabat-sahabat yang pernah mengenali diri ini, sekarang hamba sudah hampir sebulan selesai menghadapi final exam bagi semester 3 tahun 2, sedang bercuti selama sebulan sama seperti kalian yang berada di IPT Malaysia, bakal kembali semula ke kampus pada 28hb ni InsyaAllah. Perkembangan ketika cuti ini tidak ada apalah sangat, lebih kepada berkhidmat pada ibu bapa dan banyak hajat tidak dapat diselesaikan lantaran halangan-halangan yang tidak dapat dielakkan. Pada awalnya, matlamatku sepanjang menghabiskan cuti ini untuk memberi sumbangan kepada kawasanku sendiri iaitu Kuala Nerang, kemudian turun menjenguk adik-adik penyambung perjuanganku di Maahad Mahmud, seterusnya berjumpa dengan sahabat-sahabat yang sama-sama menerima tarbiyah, bangkit jatuhnya aku di bumi maahad dahulu disamping berbakti kepada ibu bapaku yang tercinta. Malangnya, hasrat untuk kawasan sendiri tidak dapat dilaksanakan, jutaan kemaafan kepada mereka-mereka yang terlibat. Buat masa sekarang ini, harapanku supaya dapat juga berkumpul dengan sahabat-sahabat berusrah dengan naqibahku yang pernah memimpin kami ketika di ting. 6 dahulu cikgu Akmal, seterusnya turun ke program adik-adikku. InsyaAllah..
Sahabat-sahabat,
Tujuan diri ini memasukkan entry kali ini bukan untuk meluahkan perasaan ataupun sebagainya, Cuma sekadar mengajak kita merenung kembali setakat mana dakwah kita sampai kepada madu’-madu’ diluar sana. Kita hebat menulis erti perjuangan, tarbiah, pengorbanan, demontrasi dan sebagainya, tetapi kita jarang mendekati golongan mat rempit, minah x bertudung, dan seumpama dengan itu, sedangkan mereka-mereka itu ada niat nak berubah, tau halal haram cuma perlukan pendorong. Diri ini memasukkan entry ini bukan menuding jari kepada sesiapa, tetapi sebagai muhasabah pada diri ini sendiri. Kadang-kadang bila berhadapan dengan golongan yang seumpama ini, baru kita buntu pendekatan bagaimanakah yang wajar dibawa supaya mesej dakwah sampai padanya, tambahan pula apabila madu’ kita itu dari kalangan saudara sendiri. Pernah aku berhadapan dengan saudara sendiri yang tidak pakai tudung, soalannya padaku kenapa dia tidak memakai tudung, simple soalan tapi bagi diri ini yang cetek agama naik gelabah gak nak jawab ditambah pulak saudara terdekat, lain la adik-adik fasi yang ku turun selama ini, senang nak cakap ini halal, itu haram, ini pahala ini dosa, hmmm. Satu lagi, pengalaman menghandle madu’2 yang pelbagai agama dalam satu group, ada cina,hindu dan melayu tidak susah untuk bercakap tetapi bagaimana nak memastikan bahawa mesej Islam adalah benar sampai pada mereka disamping tidak mengecilkan agama mereka, sama-samalah kita fikir-fikirkan. Pernah aku mengikuti satu seminar, penceramah itu melontarkan masalah umat sekarang ini, buat program asyik bincang masalah-masalah, sedangkan masalah dah terpampang tetapi habis program penyelesaian x dapat-dapat juga. Bila difikirkan ada juga benarnya, boleh dikatakan setiap kali aku turun ke program fasi, yang asyik dibincangkan, didebatkan, disidang planokan masalah, punca dan penyelesaian keruntuhan akhlak remaja zaman sekarang, lebih kurang macam itulah, and the end perbincangan hanya diselangi gelak dan tawa, gurauan dan masalah tetap berlaku.

Sekali lagi diri ini memohon beribu kemaafan, bukan niat dihati untuk menuding jari kepada sesiapa, sekadar muhasabah untuk diri ini dan renungan bersama. Biarlah nak katapun yang muhabah ini hanya untuk kaum hawa sahaja disebabkan hujung kalimah muhasabah diakhiri ta’ marbuthoh, tetapi ana tetap nak ajak kita sama-sama merenung kembali...

Dalam al-amru bil ma’ruf wan nahyu anil-munkar, mungkin kita perlu mempelbagaikan method dakwah,gunakan kepakaran masing-masing. Bagi yang teror bertilawah, perhebatkannya supaya dapat menarik masyarakat mendekati al-quran, yang teror bersastera, libatkan diri dalam dunia seni mahupun mencipta skrip, menulis novel, puisi dan sebagainya, bagi yang teror dalam pengucapan awam, mantopkan supaya satu masa nanti lahirnya figure-figure yang menjadi penceramah bebas, ana cabar kaum muslimah, golongan kita golongan majoriti mahupun di ipt, dan luar sana tolak pusat sehenti ja, masakan kita mahu membiarkan mereka-mereka hidup dalam kejahilan, motivator muslimah amat diperlukan tidak semestinya bergelang besar, berbaju ala-ala shining cukup sekadar ilmu didada, hmmm.
Satu advantage yang diri ini dapat selepas menonton cerita Ketika Cinta Bertasbih, satu cerita yang memang Islamic, yang bertudong tetap bertudong walaupun dalam bilik, tiada sentuhan antara bukan muhrim, dan disulami hadis-hadis dan ayat al-quran yang memang tambahan ilmu kepada penonton-penonton. Penerbit, penulis, pengarah dan pihak2 begini lah yang kita perlukan untuk membuktikan Islam juga membenarkan hiburan tetapi kena dengan caranya. Ayuh pemuda-pemudi sekalian, di Malaysia ni kita belum ada tau, masakan nak biar Faizal Tehrani aja nak memperjuangkannya, renung-renungkan. Pernah kuterbaca entry dari salah seorang idolaku, kalau x salah blog saiful Islam, kata beliau dalam kita membawa dakwah tidak perlu kita menzahirkan kita wakil baju hijau atau biru atau apa-apapun, cukup sekadar dakwah yang kita bawa. Jadi, sahabat-sahabat sama-samalah kita fikirkan dalam method penyampaian dakwah yang efektif dandipraktikkannya. Pernah kudengar, apa yang dikatakan seseorang itu selalunya dia yang terlebih dahulu diuji, Ya Allah kuatkanku dijalanmu, jauhiku dari makna “futhur” dalam hidupku.
Wasaalam.

No comments:

:: Lidah Penghunus ::

Sahabat


"Apabila Allah pertemukn seseorang yang menambat hatinya,

dia lupa pada Allah, dia terburu-buru cuba memenangi hati

dia biarpun banyak masa dibazirkn,

hatinya diselebungi khayalan dr Allah,

Cinta kerana nafsu sering dianggap cinta kerana Allah,

itulah manusia dan liciknya syaitan yang memperdaya,

cinta Allah tidak mengecewakan,

cintanya sentiasa membawa kebahagiaan kepada hati, perasaan dan kehidupan.

Oleh itu, marilah kita menjadi wanita yg bisa mengetuk kelalaian lelaki dari terpesona dengan fitnah wanita.

Cinta perlu dihijab dengan iman dan khasyatullah kerana Allah jadikan cinta sebagai satu ujian.

Bersamalah mujahadah menjaga hati!"